Terug naar de bron: de manuscripten van Richard Wilhelm. Dag 1.

München, maandag 5 september 2016

FB_IMG_1473149206866In oktober verschijnt bij AnkhHermes de nieuwe editie van de meest verkochte Yijing: de Yijing-vertaling van Richard Wilhelm. Als hoofdredacteur van deze nieuwe uitgave heb ik het boek van begin tot eind doorgelezen. Ook al heb ik Wilhelm’s vertaling al meer dan 30 jaar in huis, dit was voor mij de eerste keer dat ik dat deed: woord voor woord het boek lezen alsof het een roman is. Niets overslaan, alles tot je nemen. Nadat ik dat had gedaan bedacht ik me: dit had ik veel eerder moeten doen. Het heeft me een beter beeld van Wilhelm’s monumentale werk gegeven: het werd me duidelijker wat hij belangrijk vond in en aan de Yijing en hoe hij dit wilde overbrengen, ik zag hoe zijn toelichting onder andere is gebaseerd op Chinese bronnen die in China niet tot de mainstream behoorden, wat me leerde hoe diep en breed de kennis was die Wilhelm bezat, en hoe ver hij ging om de wijsheid van de Yijing over te brengen naar het Westen.

Tegelijkertijd riep het lezen van Wilhelm’s Yijing ook vragen op. Hoe is zijn boek tot stand gekomen? Hoe is het bij de uitgever aangeleverd? Soms week hij af van gangbare opvattingen. Deed hij dit met opzet of is er wat anders aan de hand? Zijn ogenschijnlijke fouten werkelijk fouten of bewuste keuzes? Het is niet zo dat er in Wilhelm’s Yijing kardinale blunders staan, maar van een paar dingen wilde ik graag de achtergrond weten. Ik wilde met eigen ogen zien wat Wilhelm had geschreven.

In eerste instantie stuurde ik louter uit nieuwsgierigheid een mailtje naar Bettina Wilhelm, een kleindochter van Richard Wilhelm. Zij heeft een documentaire over haar grootvader gemaakt en zij zou me ongetwijfeld kunnen vertellen of en zo ja waar de oorspronkelijke manuscripten van Wilhelm bewaard worden. Bettina vertelde me dat de nalatenschap van Wilhelm wordt bewaard door de Bayerische Akademie der Wissenschaften in München.

München. Ik was er nog nooit geweest. Maar als ik bepaalde vragen over het werk van Wilhelm beantwoord wilde zien dan was een reis naar München de enige mogelijkheid.

En daarom zit ik nu hier, in een eenvoudig appartement in het centrum van München, op vijftien minuten lopen van de originele manuscripten van Wilhelm. Het archief van de Akademie is alleen open op woensdag en donderdag. Morgen, dinsdag, ga ik even de toerist uithangen. Er is genoeg te zien in München. Woensdag en donderdag ga ik dan naar het archief om de manuscripten, dagboeken en correspondentie van Wilhelm te bekijken. Ik hou jullie op de hoogte.

Richard Wilhelm

Bookmark the permalink.

One Response to Terug naar de bron: de manuscripten van Richard Wilhelm. Dag 1.

  1. Theo BONANTS says:

    Baanbekend initiatief!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.